THE PLANCHA

EEN SPAANSE TRADITIE DIE IS KOMEN OVERWAAIEN VAN SPAANS BASKENLAND

Grillen kan op verrassend veel manieren… Koken op de plancha wordt steeds populairder. Het is gemakkelijk, snel klaar, je hebt weinig of geen vetstoffen nodig en je kan er vlees-, vis-, vegetarische of zoete gerechten op klaarmaken.

De plancha biedt een keuken die zowel gezond & gevarieerd is als snel & feestelijk.

Wij volgen het gamma van Forge Adour.

De plancha is een metalen of gietijzeren bakplaat die op hoge temperatuur wordt gebracht met behulp van gasbranders of zeer krachtige elektrische weerstanden. Het voedsel wordt gebakken door een direct contact met deze plaat. De plancha wordt zowel in de tuin als in de keuken gebruikt en is een originele en krachtige manier van bakken, de ideale partner zowel voor feesten als voor de dagelijkse maaltijden.

In tegenstelling tot de barbecue wordt de plancha zeer snel verwarmd. Na een tiental minuten is de bakplaat opgewarmd en klaar voor gebruik. Dankzij de regelknoppen wordt het bakken volledig beheerst . Dankzij het grote bakoppervlak van de plancha kan men tegelijkertijd en afzonderlijk de verschillende voedingswaren van het menu bereiden

De plancha leent zich gemakkelijk voor alle manieren van koken en biedt de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan gerechten te bereiden. Van voorgerecht tot dessert : vis, vlees, groenten, fruit… Fijnproevers vinden de plancha het ideale gereedschap voor al hun kookideeën, van de eenvoudigste tot de meest ingewikkelde. Een gezonde en dieetvriendelijke bereiding: bereiding op de plancha beperkt het gebruik van vetten en voert het overtollige vet af naar een speciaal vetrecipiënt.

De kwaliteit van de verwarmingselementen is een essentiële factor bij de keuze van een plancha. Gasbranders of elektrische weerstanden worden direct onder de bakplaat geïnstalleerd om deze te verwarmen.

De gasbranders zijn geschikt voor zowel butaan- als propaangas. Afhankelijk van het plancha-model en de afmetingen van de plaat, kunnen de gasbranders warmte leveren van 3.700 W tot 12.600 W met een snelle en krachtige temperatuurstijging. Ze zijn voorzien van veiligheidsthermostaten die de gastoevoer afsluiten bij afwezigheid van een vlam.

De elektrische plancha-modellen worden eenvoudigweg aangesloten op standaard stopcontacten van 220 volt. De weerstanden hebben een verwarmingsvermogen van 1.600 tot 3.200 W en behoren tot de krachtigste op de markt.

De email van de plancha van Forge Adour kwaliteit is neutraal en roestvast.

Het heeft een hoge weerstand, is niet poreus, maakt de kookplaat waterdicht en is eenvoudig schoon te maken.

Eenvoudig onderhoud

Het schoonmaken van een Forge Adour plancha is een fluitje van een cent. De geëmailleerde platen kunnen in een handomdraai worden schoongemaakt wanneer de plancha nog warm is of met speciale producten voor de plancha wanneer hij koud is. Je hoeft alleen nog het vetrecipiënt leeg te maken en uit te spoelen. Je plancha is klaar voor de volgende maaltijd.

Warm schoonmaken

  1. Giet water op de bakplaat en maak vastgehecht voedsel los door te wrijven met een roestvrijstalen schuurspons en een bakspatel. Herhaal de procedure indien nodig.
  2. Maak de vetopvangbak leeg.


Het email van Forge Adour zal helemaal niet beschadigd worden door deze handeling, omdat het hiervoor is ontworpen.

Koud schoonmaken

  1. Gebruik de reinigingssteen of de schoonmaakspray Plancha-Net. Laten inwerken en afspoelen met een vochtige spons. Herhaal de procedure indien nodig
  2. Voor een perfecte afwerking, wrijf je voorzichtig over de bakplaat met de vierkante microvezelspons.


Voor het roestvrijstalen chassis gebruik je de Net-Inox Bio spray en wrijf je deze schoon met de vierkante microvezelspons of met een zachte spons.

Je plancha klaarmaken voor de zomer

Na enkele maanden inactiviteit, heeft de plancha wat onderhoud nodig voordat hij opnieuw kan worden gebruikt.

Hier onze tips :

  1. Laat de plancha leeg draaien: door de plancha een half uur lang leeg te verhitten zonder levensmiddelen, vernietig je eventuele insectennesten en cocons die zich tijdens de winter in de planchabranders gevormd kunnen hebben.
  2. Controleer de gasslang: sommige slangen hebben een uiterste gebruiksdatum. Vervang de slang indien nodig.
  3. Voorzie een nieuwe gasfles: zorg dat je altijd een reserve gasfles bij de hand hebt, zodat je niet zonder gas komt te zitten tijdens het bakken.

 

OP ZOEK NAAR EEN ORIGINEEL CADEAU VOOR IEMAND DIE REEDS EEN PLANCHA HEEFT?


Kijk dan eens op de site www.gourmetacademie.be.
Schenk een cadeaubon ‘Gourmet Academie’ om deel te nemen aan één van onze kooksessies op de plancha.