Kruiden

Wie vaak kookt, heeft graag verse keukenkruiden bij de hand. Maar ook tegen kleine kwalen worden vele kruiden gebruikt.

In het seizoen hebben we een grote keuze aan kruiden, te veel om hier op te noemen en sommige worden beperkt aangeboden.

Als je een kruidentuin wil aanleggen maak je best een plannetje op. Waar is er veel schaduw, wat is het zonnigste plekje in de tuin of op terras,… Kruiden kan je immers ook op je terras zetten op de bovenste verdieping van je appartement of kantoor.

Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke kruiden je in tuin of plantenbak wil hebben. De meeste kruiden groeien het liefst op een zonnige plek, dus waar de zon toch een 6-tal uur schijnt.

Je kan in de tuin je kruiden tussen andere planten zetten, of een aparte kruidentuin aanleggen. Zolang je de kruiden kent en niet de vaste plant ernaast in de soep draait.

Als je kruiden in een pot plant, moet je zien dat het water goed weg kan. Als je kruiden in een pot wil kweken werk je beter met potgrond speciaal voor kruiden i.p.v. tuinaarde.

Daslook

Daslook is dan weer een beschermde plant die je niet mag uitsteken in het bos. Daslook heeft een mildere smaak dan knoflook en je gebruikt hem best vooraleer hij in bloei komt. De knolletjes ervan zijn ook eetbaar, dus moest je teveel daslook hebben, kan je deze in herfst uitdoen en als knoflookteentjes gebruiken. Ze smaken wel scherper dan de gewone knoflook.

Stevia

Stevia is een natuurlijke manier om te zoeten zonder de extra calorieën. De jonge blaadjes zijn iets minder zoet dan de oudere.

Wijnruit

Wijnruit (ruta graveolens) zou katten uit de buurt houden, maar helaas niet van één plantje.

Munt

Munt hebben we in het seizoen doorgaans in verschillende smaken; chocolademunt, pepermunt, aardbeienmunt, gembermunt, appelmunt,…  Munt heeft wortelstokken die onder de grond verder gaan en waardoor de plant een beetje verderop weer boven komt.  Munt dijk je best een beetje in, anders vind je overal in de tuin munt terug. Zo kan je vb de bodem uit een emmer snijden, deze mee in de aarde zetten met een rand van een 5-tal cm boven de grond. Of zet je munt best apart in een plantenbak.

Tijm en Rozemarijn

Tijm en rozemarijn zijn voorbeelden van winterharde kruiden.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een doorlevende plant die het goed doet op een koel plekje in de zon of in de schaduw.

Roomse kervel

Roomse kervel is ook een doorlevende plant die van een schaduwrijke plaats houdt.

Dragon

Dragon daarentegen is koudegevoelig en houdt van een zonnig plekje, dus deze moet je zeker binnenhalen wanneer het gaat vriezen. Hoe zonniger dragon staat, hoe meer smaak hij geeft.

Basilicum

Basilicum is niet winterhard en zeer koude gevoelig.

Komkommerkruid

Komkommerkruid (borago officinalis) is een éénjarig plantje dat zichzelf nogal gemakkelijk verder zaait. Het kruid krijgt mooie blauwe hangende bloemen. Komkommerkruid is erg geschikt om te verwerken in… een komkommersalade. De blauwe bloemen geven dan een decoratieve toets.

Dille

Dille (anethum graveolens) is een éénjarige plant. Het kan wel tot 1m20 hoog worden.

Koriander

Koriander (coriander sativum) kan vanaf mei buitenshuis en staat graag op een zonnige plaats. Zowel de bladen als de zaden kunnen gebruikt worden.

Bonenkruid

Bonenkruid (satureja montana)  is meerjarig. Het bonenkruid wordt ongeveer 40cm hoog en is dan ook een mooie plant om aan de beginrand van de kruidenborder te planten. Het bonenkruid krijgt in juli hele kleine lichtroze bloemetjes die tot in september doorbloeien. Er is ook éénjarig bonenkruid (satureja hortensis).

Wist je ook dat vele kruiden waardevolle stoffen bezitten maar in geval van zwangerschap beter niet te gebruiken zijn? Zo gebruik je vb. artemisia absinthium (absintalsem) beter niet.

Welke kruiden kan je in de schaduw planten?

  • Peterselie: een teveel aan zon geeft gele en bruine brandvlekken.
  • Bieslook gedijt ook in schaduw.
  • Kervel
  • Munt: groeit bijna overal en dus ook in de schaduw.
  • Lievevrouwbedstro doet ook dienst als bodembedekker met zijn kleine fijne witte bloempjes en voelt zich het best in de schaduw.
  • Bergamot
  • Lavas (Maggiplant)
  • Citroenmelisse

Sommige kruiden vries je beter in en andere laat je weer beter drogen.

Wat vries je zoal het beste in: basilicum, dille, venkel, koriander, kervel, peterselie, bieslook. Als je kruiden invriest wordt zowel de kleur als de smaak het beste bewaard.

In ieder geval, veel succes en geniet vooral van het tuinieren en de lekkere smaak nadien!