POTGROND


Wat is de beste potgrond? Alles hangt af van welk soort planten je wil (ver)planten. In de potgronden zit een basisbemesting die een tijd meegaat, maar na verloop van tijd bijmesten is de boodschap.

Potgrond is een verzamelnaam voor diverse soorten grond met elk hun eigen samenstelling en specifieke structuur, speciaal voor planten in potten en bloembakken. Potgrond is licht van gewicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zwaardere donkere tuinaarde.

Elke plant heeft zijn lievelingsgrond, je kan de lijst raadplegen op de site van dcm : http://dcm-info.be/nl/hobby/tuintips/74/elke-plant-heeft-zo-zijn-lievelingsgrond.

Asef heeft dan weer de revolutionaire “fibresmart” technologie op sommige van hun potgronden. De houtvezels zijn 100% natuurlijk en turfvrij en zorgen voor een perfecte textuur voor een ideale drainage. Dit verzekert een optimale balans tussen lucht en water voor sterke wortels en een gezonde en mooie groei van de plant.

Hieronder volgt een oplijsting van de verschillende soorten potgrond, substraat, schors en bodemverbeteraar in ons assortiment. We volgen hierin volgende merken: Asef, Substral, Naturen, dcm vivimus, dcm Ecoterra.


Universele potgrond bevat een basisbemesting en heeft een neutrale pHwaarde. Daardoor is hij geschikt voor de meeste planten.

Deze van Asef heeft vb. een toevoeging van Osmocote die garant staat voor minimum 6 maanden basisvoeding.

Hortensia- en rhododendrongrond is geschikt voor zuurminnende planten zoals hortensia, rhododendron, azalea, coniferen en heide.

Gebruik nooit kalk bij planten die houden van zuurminnende grond.

Groente- en kruidengrond heeft een luchtige structuur zodat water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden.

De Ecoterra Groenten & Kruiden van Dcm is toepasbaar in de biotuin, kan ook gebruikt worden bij het zaaien en planten in volle grond en is ideaal voor het vullen van m² groentebakken. Deze bevat extra zeewierkalk om een optimale zuurtegraad te garanderen en lavameel, van nature rijk aan sporenelementen, om gebreksverschijnselen te voorkomen en te verhelpen en samen te zorgen voor een overvloedige oogst en gezonde groenten en kruiden.

Rozengrond is een luchtige grond zodat wortels zich extra goed kunnen ontwikkelen. Hier werd ijzer aan toegevoegd voor een mooie groene bladkleur en fosfor voor een rijke en langdurige bloei.

Mediterrane potgrond bevat TerraCottem dat water en voeding opneemt en naar behoefte afgeeft aan de grond. Deze grond is goed voor vb. oleander, citrusboompjes, vijgen en buitenpalmen.

Buxusgrond is geschikt voor buxus en andere groenblijvende heesters zoals taxus, liguster, euonymus,… De grond heeft een uitgebalanceerd pakket aan meststoffen om de groei van de plant de eerste weken na aanplanten of verpotten vlot te laten aanslaan.

Een essentieel onderdeel van kwalitatief goede zaai- en stekgrond is de juiste hoeveelheid mest- en voedingsstoffen. Te veel voedingsstoffen (of wel zouten) zijn schadelijk voor nieuwe wortels. Eén van de natuurlijke grondstoffen die aan zaai- en stekgrond wordt toegevoegd, is zand. Zand is luchtig en waterdoorlatend. Zaai- en stekgrond dient namelijk niet te veel water vast te houden, omdat dit schimmelgroei kan veroorzaken.

AquaControl (Asef): Deze potgrond – ideaal voor potten, bloembakken en kuipen – neemt dubbel zoveel water op en houdt het langer vast, in vergelijking met gewone tuingrond. Op die manier kan je een plant van dezelfde grootte bekomen, door 50% minder water te geven. Met toegevoegde Osmocote meststoffen, voor 6 maanden basisvoeding. Formule op basis van geselecteerde turf, kokosvezel en een vochtverdeler.

Hoe te gebruiken? Was zorgvuldig je bloembakken of potten uit. Dompel de aardkluit van de plant in een emmer water of begiet de planten met veel water. Dek de drainagegaten af met scherven en breng een laagje potgrond aan. Plaats de plant in het midden van de pot en vul bij met potgrond. Zorg voor een gietrand van 2cm en begiet overvloedig met water.

Potgrond voor geraniums en andere zomerbloeiers ‘Water Smart’ (Asef): Deze potgrond bevat klei die zorgt voor het langer vasthouden van water en voedingselementen. De toegevoegde fractie organische mest geeft langzaam voedingselementen vrij en stimuleert het microbiële leven in de grond. Uiterst geschikt voor een optimale groei en bloei van geraniums en andere zomerbloeiers zoals surfinia, begonia, petunia, salvia… met Water Smart technologie. Deze zorgt ervoor dat het risico op droge zones verdwijnt en bevordert de absorptie van water bij het gieten. Zo blijft de potgrond langer vochtig en vermindert het aantal gietbeurten aanzienlijk.

Cactus- en bonsai: De cactus komt voor in warme gebieden met veel licht en weinig neerslag. Naast licht en temperatuur is de samenstelling van de grond een belangrijk element om de groei en bloei van de cactus te bevorderen. De cactus is gewend aan dorre, mineraalarme grond. Enkele eisen aan cactusgrond zijn: luchtig – goede afvoer van overtollig water – doorlatend.

Palmen zijn erg gevoelig voor droogstaan, maar ook voor een overmaat aan water. In de groeiperiode vraagt een palm vrij veel water. Substral Palmenpotgrond houdt het gietwater goed vast. In geval er echter teveel water wordt gegeven, zorgt de luchtige structuur voor voldoende drainage. Bevat meststoffen om de palm gedurende de eerste 3-4 weken na het verpotten te voeden.

Wist je dat je de palm best alleen verpot als deze uit de pot groeit of als de grond hard en kluitig is geworden? Verwijder zoveel mogelijk oude, gemakkelijk afvallende grond. Behandel de wortels zeer voorzichtig. Gebruik een diepere pot. Druk de grond losjes aan en geef overvloedig water. Voorkom droogstand.

Substral potgrond voor kamerplanten is een gebruiksklaar grondmengsel bestemd voor zowel groene als bloeiende kamerplanten in pot of bak. Op basis van hernieuwbare grondstoffen wat dit product een milieuvriendelijk karakter geeft. Voor een optimale groei en bloei.

Substral potgrond voor orchideeën is de ideale potgrond voor orchideeën, Tillandsia en Guzmanie. Ondermeer dankzij brokjes speciaal geselecteerde schors en turfstrooisel, zorgt deze potgrond voor de juiste luchtigheid en doorlaatbaarheid voor water en voeding. Bevat tevens kalk, meststoffen en micronutriënten. De grond wordt verkocht in 5 liter zakken. Een orchidee verpot je na de bloeiperiode.

En dan heb je nog de bodemverbeteraars zoals vb. DCM Vivimus voor rozen & bloemen. Deze is om te mengen in de grond bij het aanplanten van alle soorten rozen: struikrozen, stamrozen, klimrozen, … Hij verbetert de bodemstructuur en creëert, dankzij zijn specifieke samenstelling, de ideale groeiomstandigheden voor rozen. De grond werd verrijkt met organische meststof en stimuleert het bodemleven. Dit is gemengd organisch bodemverbeterend middel rijk aan organische stof.

De Naturen bodemverbeteraar voor tuin en groenten is een kant-en-klaar product, uiterst geschikt voor het aanplanten in volle grond van struiken, bomen, hagen, groenten en bloemen. De met zorg geselecteerde mix aan grondstoffen maakt deze bodemverbeteraar bijzonder rijk aan organische stof, belangrijk voor een gezond microbieel leven in de grond. Bovendien is dit mengsel een bron van humus, die zorgt voor een natuurlijk verrijkte bodem. Het gebruik van deze bodemverbeteraar creëert de juiste omstandigheden voor een vlotte inworteling, een krachtige groei en een rijke opbrengst.

DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten : om te mengen in de grond bij het aanplanten van zuurminnende planten zoals heide, rhododendron, azalea, camelia, hortensia, pieris, skimmia… Hij heeft een aangepaste zuurtegraad en specifieke samenstelling om de ideale groeiomstandigheden te creëren voor zuurminnende planten en bevordert een snelle inworteling en goede startgroei voor een geslaagde aanplanting. Dit is een gemengd organisch bodemverbeterend middel rijk aan organische stof.

DCM Vivimus® Groenten & Fruit is om te mengen in de grond bij het aanplanten van alle soorten groenten in serre en in volle grond. De specifieke samenstelling met gedroogde paardenmest en een hoog gehalte organisch materiaal zorgt voor een humusrijke, luchtige grond met een groot waterhoudend vermogen en een actief bodemleven. Dit middel creëert de ideale omstandigheden voor een snelle inworteling en een geslaagde aanplanting en bevat extra zeewiermeel als aanvulling op de dagelijkse voedingsbehoeften van de plant. Dit is een gemengd organisch bodemverbeterend middel rijk aan organische stof.

DCM Vivimus® Gazon : om te mengen met graszaad om snel kale plekken te herstellen: verbetert het resultaat van het doorzaaien. Je kan het ook gebruiken voor het uitvlakken van molshopen of putten in gazons. Of om te mengen in de grond bij bij het aanleggen van een nieuw gazon; dat zorgt voor een humusrijke en luchtige bodem met een goede waterhuishouding. Dit is een verrijkt gemengd organisch bodemverbeterend middel rijk aan organische stof.

Dek het drainage gat af met een potscherf. Leg over de scherf een dunne laag potgrond. Oude, gemakkelijk te verwijderen grond, evenals rotte of afgestorven wortels, weghalen. Voorkom wortelbeschadiging. Plaats de plant in de pot en vul de ruimte op met vb. Asef Osmocote Universele potgrond. Druk de potgrond met de duimen aan en voeg zoveel toe tot er een gietrand van 2cm overblijft. Dan overvloedig water geven. De beste periode van verpotten is het vroege voorjaar, vlak voordat de planten weer gaan groeien.

Je moet er steeds voor zorgen dat het water weg kan, zo voorkom je dat je wortels gaan rotten.

Naturen Aqua Control Sierschors is ideaal voor borders, aanplantingen en tussen heideplanten. Naturen Aqua Control sierschors is een 100% natuurlijk product. De schors heeft een levensduur van 2 jaar. Naturen Aqua Control Sierschors breekt geleidelijk af en mag met de bodem vermengd worden. Het verrijkt op die manier de bodem van de tuin met organische stof. Naturen Aqua Control Sierschors verhindert de verdamping van water waardoor de vochtigheid tot 6 keer langer gewaarborgd blijft tegenover een onbedekte bodem. De schors is zeer fijn waardoor er een compacte laag ontstaat, die efficiënter is dan grotere schors.
Gebruik: Verwijder al het onkruid rond de planten en strooi de sierschors uit op een vochtige bodem, in een laag van 4 à 6cm dik, zonder hoopjes te maken. Maak daarna voorzichtig de voet van de plant opnieuw vrij.

DCM sierschors 20-40mm : decoratief en duurzaam, dit schorsstukjes (pinus maritima) met mooie, bruinrode kleur, uitgezeefd op fractie 20-40mm. Ze zijn kleurvast en decoratief natuurproduct dat de bodem onkruidvrij houdt en beschermt tegen uitdroging en vorst. Ze verteren zeer langzaam.

DCM Dennenschors is decoratief en duurzaam. Het zijn bruine schorsstukjes (van pinus sylvestris), uitgezeefd op fractie 20-40 mm. Dit is natuurlijk en decoratief afdekmateriaal dat de bodem beschermt tegen onkruidgroei, uitdroging en vorst. Deze verkleurt sneller grijs.

DCM Mulch houdt de grond onkruidvrij. Het is een vezelrijke inlandse schors, uitgezeefd op fractie 10-20mm. Dit is budgetvriendelijk afdekmateriaal om de bodem te beschermen tegen onkruidgroei, uitdroging en vorst. Deze soort verteert vrij snel.

DCM Castanea CoverChips 5-40mm : decoratieve houtsnippers wordt gebruikt als natuurlijk afdekmateriaal. Het is een 100% natuurlijk product afkomstig van kastanjehoutsnippers. CoverChips voorkomt onkruidgroei en beschermt de bodem tegen temperatuurschommelingen. De chips krijgen een mooie grijze kleur (zoals hekwerk en afsluitingen) en het is een harde houtsoort, verteert dus zeer traag. Het restproduct kan in de bodem ondergewerkt worden.

DCM Cocover® is decoratief en duurzaam. Het is een 100% natuurlijk product bestaande uit gekalibreerde stukjes van de bast van kokosnoten. Het is decoratief afdekmateriaal voor plantenborders, plantenschalen en –bakken, om onkruidgroei te voorkomen en de grond te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Cocover verzuurt de grond niet, verteert langzaam, behoudt zijn kleur en verbetert de bodemstructuur, dankzij zijn vezelrijke textuur.

Turf is een natuurlijk product: 100% zuiver turfstrooisel, verbetert de bodemstructuur en verzuurt de grond en is geschikt bij de aanleg van siertuinen en gazons. Turf in zijn puurste vorm heeft meestal niet veel voedingsstoffen maar het zorgt wel voor een warme en luchtige omgeving rond de wortels van de plant. Bovendien houdt turf het water en extra toegevoegde voedingsstoffen vast, en zorgt het ervoor dat overtollig water makkelijk kan wegvloeien. Deze hebben we van Asef in 4kg en dcm turf van 150 liter.

Naturen Hennepstrooisel is ideaal voor de moestuin, kleinfruit en borders. Naturen Hennepstrooisel is een 100% natuurlijk organisch product en is het resultaat van het zwingelen (het scheiden van de vezels van de schors) van hennep. Het heeft een levensduur van 1 jaar: het breekt geleidelijk af en mag met de bodem vermengd worden. Het verrijkt op die manier de bodem van de tuin met organische stof.

Zorgt ervoor dat de planten niet in contact komen met de aarde. Hierdoor vermijd je spatten en behoud je propere planten. Het gebruik op paden vergemakkelijkt de toegang tot de tuin.
Gebruik: Verwijder al het onkruid rond de planten en strooi uit op een vochtige grond in een laag van 2 à 4cm zonder hoopjes te maken. Maak de voet van de plant terug vrij. Het volstaat om het Hennepstrooisel nat te maken. Eens nat vorm het een dichte, samengeklitte laag die niet door de wind kan wegwaaien.

Naturen Cacaodoppen is een 100% natuurlijk product afkomstig van de cacaoboom. Cacaodoppen kunnen gebruikt worden als bodembedekker in de tuin en als decoratielaag in bloembakken, kuipen en potten. Voorkomt uitdroging en vermindert onkruidgroei. Gemakkelijk strooibaar en tijdsbesparend. Het is rijk aan magnesium en andere voedingselementen dus ideaal voor een goede groei van rozen en voor een mooie kleur. Naturen Cacaodoppen vormen een laag op de bodem die beschermt tegen licht en onkruid gedurende meerdere maanden geen kans meer geeft. Ze zorgen er bovendien voor dat de bodem het water beter vasthoudt en ze beschermen de planten en hun wortels tegen vorst.
Gebruik: kan toegepast worden op elk moment van het jaar: in het voorjaar om onkruidgroei tegen te gaan en de vochtigheid te behouden. In het najaar om de planten te beschermen tegen vorst. Strooi uit in een laag van 4 à 6cm zonder hoopjes te maken (maak wel eerst de bodem onkruidvrij!). Maak daarna de voet van de plant terug vrij en geef voldoende water. Zo waaien de cacaodoppen niet weg.

Naturen Herb’Control Lavagruis is ideaal voor rotstuinen, borders of paden. Naturen Herb’Control Lavagruis is een 100% natuurlijk mineraal product dat afkomstig is van vulkaanuitbarstingen. Het heeft een lange levensduur. Kan ook gemengd worden met de aarde of potgrond om deze te verluchten. Naturen Lavagruis is een mineraal product dat stabiel blijft in de tuin en een levensduur heeft van 5 jaar.