GAZONZAAD
HET GRAS IS NIET NOODZAKELIJK GROENER AAN DE ANDERE KANT…
Vooraleer je aan een gazon begint, moet je het antwoord weten op volgende vraag: Wat voor gras wil ik?
- Sportgazon: gras dat tegen een stootje kan
- Siergazon: decoratief gazon
- Schaduwgazon: gazon voor een vochtige en schaduwrijke plaats
- Speelgazon: gazon voor de kindjes
Je hebt naast het gewone gras, ook het traaggroeiende gras (Low Maintenance Gazon). Dit gazon heeft minder meststoffen nodig, beperkte besproeiing en minder maaibeurten.
De gazon mag gezaaid worden vanaf maart-april tot half oktober. Indien het niet dadelijk regent mag je niet vergeten te besproeien.
Maai de eerste maal als het gras ±7 cm hoog is en met perfect geslepen messen zodat de jonge worteltjes niet loskomen en stel de hoogte in op ±4 cm. Nadien mag je veelvuldig maaien, maar nooit korter dan 2,5 cm.
Wanneer mesten?
In het voorjaar:
Voor het begin van de groeiperiode, in maart. Voorjaarsmest zorgt voor nieuwe aanwas en het gazon krijgt snel zijn frisgroene kleur terug.
In april-mei:
Hier geef je een langwerkende meststof, eventueel gecombineerd met onkruidbestrijder, zodat je een gezonde groei en prachtige kleur in stand houdt gedurende de volgende maanden.
In augustus-september:
Een extra strooibeurt meststof om gezond en met een goed wortelgestel de winter in te gaan.
Mos? Onkruid?
Mos is schadelijk voor het gazon omdat die een verstikkende werking heeft op het gras en is vaak de oorzaak van bruine plekken op de gazon.
Oorzaken van mos:
- te kort maaien
- de bodem biedt te weinig voeding aan het gras
- schaduw of gebrek aan direct licht
- zware, slecht verluchte grond
- zure grond
Na een mosbestrijding is het aangeraden om te verticuteren/uitkammen, om zo het afgestorven gras te verwijderen en het eventueel bijzaaien van gras.
- Gazons die te lijden hebben onder mos worden het best behandeld met Evergreen Anti-mos + gazonmest.Te gebruiken van februari tot juni en tijdens de maanden september en oktober.
- Zo kort mogelijk maaien en oprapen.
- Verticuteer in de twee richtingen en raap het afval op. De dode resten van gemaaid gras en mos vormen een dikke laag. Deze verhindert dat lucht, licht en voedingsstoffen de wortels bereiken.
- Zaai kale plekken in met graszaad en dek af met een dunne laag compost.
- Tot het “uitkomen van het gazon” dient men de grond voldoende vochtig te houden. Ingeval van droogte dient men lichtjes te sproeien.
Naargelang de temperatuur zal het hele oppervlak snel bedekt zijn met een jong, groen gazon. Zodra het gazon ±7 cm hoog is, dient men te maaien op ongeveer 38 mm.
In ons assortiment gazonzaden vind je de merken Barenbrug, DCM en Evergreen.
Voor meer informatie kan je op volgende sites terecht, doorklikken op producten – gazon:
Barenbrug
DCM
Evergreen