Insectenhotel

Een insectenhotel is geschikt voor verschillende insecten. Het verhoogt de biodiversiteit in de directe leefomgeving.

In elk onderdeel van zo’n insectenhotel logeren telkens andere gasten.

Het gedeelte met de vertikale sleufjes is speciaal voor vlinders. De rode baksteen in een insectenhotel wordt warm en door die warmte komen de eitjes sneller uit, een soort broeikast. Het gedeelte met horizontale sleuven heeft openingen specifiek voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen. In het gedeelte met de ronde gaatjes is, net als de buisjes onder het dak vooral voor solitaire bijen ingericht. In de dennenappels zullen oorwormen en spinnen graag nestelen.

De grote insectenhotels bieden onderdak aan nuttige insecten zoals groene gaasvliegen, oorwormen, wilde bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Deze insecten vervullen vele taken in onze tuin, zo bestuiven ze de planten en fungeren ze als natuurlijke ongediertebestrijders.

Er bestaan verschillende type hotels, voor verschillende soorten insecten onder één dak, maar ook enkel voor vlinders, voor bijtjes, lieveheersbeestjes,…

Vlinders in de tuin, het vrolijke gefladder, wie wil het niet? Om vlinders te lokken naar een vlinderhuisje hebben we ook vlindernectar in ons assortiment: dit vlindervoer is speciaal samengesteld voor het bijvoeren van vlinders in je tuin. Schenk het nectar in een vlindervoederschaal. In deze nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Hiermee lok je de vlinders naar de tuin. Vooral de vrouwtjes hebben nectar nodig om eitjes aan te maken en je kan ze goed observeren terwijl ze eten. Je kan ook zelf lokstof maken.

Bijen zijn onmisbaar bij de bestuiving van bloemen en gewassen. Met vb. een bijenblok in de vorm van een bij lok je op een bijzondere manier de bijen naar je tuin.

Om bijen naar het bijenblok te lokken kan je bij-vriendelijke planten of een gedeelte van de tuin inzaaien met een zaadmengsel voor hoge of lage bloemen.

Gaasvliegen zijn inzetbaar in de fruitteelt en in de bestrijding van luizen en spint.