Haagplanten

Beukenhaag of haagbeuk?

 • Het grote verschil tussen beide soorten is dat de beukenhaag (Fagus Sylvatica) in de winter zijn blad blijft behouden en een haagbeuk (Carpinus Betulus) niet (of nauwelijks).
 • De bladeren van een beukenhaag hebben een glad en glanzend oppervlak terwijl het blad van een haagbeuk meer generfd en wat ruwer is
 • Hoewel een haagbeuk in de winter zijn blad verliest, is hij in de zomer wel wat dichter van structuur dan een
 • Een haagbeuk groeit in het algemeen ook goed op kleigrond en iets sneller, beukenhaag kan niet zo goed tegen natte
 • Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy
 • Bladhoudend is niet hetzelfde als de hele winter groen,

(Beukenhaag in November)

 

Groene beukenhaag en rode beukenhaag

Er zijn twee bekende soorten beukenhagen: de groene beuk (Fagus sylvatica) en de rode beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea). De rode beuk is met zijn roodpaars gekleurde bladeren prachtig om te zien en heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als de groene beuk. Helaas kost deze rode Atropunicea al gauw twee- tot driemaal zoveel als de groene Sylvatica. Als je van plan bent een lange haag aan te leggen, moet je hier dus zeker rekening mee houden in je budget. Het prijsverschil heeft te maken met de kosten van het beukenzaad. Rood beukenzaad is duurder dan groen beukenzaad omdat het lastiger te veredelen is.

 

Planten

Een beukenhaag kun je best in de wintermaanden (vanaf begin november tot uiterlijk begin april) plaatsen. Het wortelgestel krijgt dan de kans om op sterkte te komen zodat de haag in het voorjaar goed kan gaan uitbotten.

De Fagus Sylvatica is in de wintermaanden ook het goedkoopst omdat je de planten dan met kale wortel kunt kopen. In de overige seizoenen kun je beukenhaag alleen in pot kopen en dan zijn ze meteen een stuk duurder.

Gezien de laatste jaren de zomer vrij droog zijn, moet er vaak water gegeven worden, dus een druppelbevloeiing aanleggen is een optie die te overwegen is.

 

Hoe een beukenhaag planten?

Een beuk mag niet te diep worden geplant, alleen de wortels moeten in de grond. Je gebruikt best een goede bodemverbeteraar. Hierin zitten niet alleen belangrijke voedingsstoffen maar ook noodzakelijke schimmels. Het wortelgestel van de beuk heeft bepaalde schimmels nodig om de voedingsstoffen uit de grond op te kunnen nemen.

Plaats 5 bomen per meter voor een dichte, niet al te brede haag. Wil je een extra dichte haag, gebruik dan twee rijen van 8 bomen per meter. Tussen de rijen moet je een afstand houden van ongeveer 40 cm. De beuken dien je zigzagsgewijs te plaatsen. Als je reeds grotere planten zet, heb je er soms maar 3 per lopende meter nodig.

 

Aandachtspunten bij het planten

 • Laat de beuk vooral niet uitdrogen. Verwijder de verpakking die om de wortels zit pas op het moment dat je de beuk gaat
 • Gebruik een
 • Houd minstens een afstand van 50 cm. aan tussen de bestaande planten en de beukenhaag. Zo behoud je voldoende ruimte om te snoeien en zorg je ervoor dat de haag mooi dicht kan
 • Plant niet te diep! De donkere bast van de boompjes moet boven de grond staan (net zoals ze bij de kwekerij stonden).
 • Na het planten kan een beuk direct aan de bovenkant teruggesnoeid worden. Dan krijg je een mooie dichte haag. Vind je het belangrijk dat de haag vooral eerst wat hoger gaat worden (en later dicht)? Laat dit dan achterwege en snoei de bovenkant pas als de haag zijn gewenste hoogte heeft bereikt, al groeit de onderkant dan soms minder dicht.

 

Bemesten en snoeien

 • Een beukenhaag bemest je best twee keer per Doe dit in de maanden maart of april en nog eens na drie maanden (juni of juli). Breng de meststof zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de heg aan en hark het licht in. Gebruik een organische meststof geschikt voor hagen.
 • Een beukenhaag moet twee keer per jaar gesnoeid worden. Het beste kun je dat doen in juni en nog een keer in augustus. Drastisch terugsnoeien (tot de helft) verdraagt de beuk over het algemeen goed maar doe dit dan aan het einde van de winter in februari of in maart maar nooit bij vorst. Snoei niet tot bijna op de stam want dan zal de beuk niet goed meer